محمدرضا باهنر نایبرئیس دوم مجلس شورای اسلامی که اداره جلسه علنی را برعهده داشت در توضیح گفت: طبق نامهای مقام معظم رهبری نوشتند قرار بود کههیاتی بر اجرای برجام نظارت کند و شورای عالی امنیت ملی نیز وظایف خود را انجام میدهد و اگر در این راستا مجلس هم قرار باشد اقدامی بکند حتما مطلع شده و اقدام خواهد کرد.
کریمی قدوسی نماینده مشهد گفت: ما هر روز و به طور مکرر پیگر ارائه گزارش روند اجرای برجام از سوی دولت به کمیسیون امنیت هستیم و تعدادی از اعضای کمیسیون درباره گذشتن زمان ارائه گزارش دستگاه دیپلماسی از روند اجرای برجام طبق مصوبه مجلس تذکر دادهاند.
وی در عین حال گفت: البته ما چیزی برای توقف نداریم چون اورانیوم غنی شده را یک کاسه دادند و رفت. موضوعی که پیش از این نیز مطرح کردم اما شما در پاسخ گفتید که ما در برابرش همه کیک زرد را گرفتیم. اینکه رهبری فرمودند مرحلهای مبادله انجام شود برای این بود که اگر به تعهداتشان عمل نکردند یک چیزی داشته باشیم.
وی در ادامه گفت: در هر صورت وظیفه دولت حفظ حقوق مردم است که با توجه به ادامه روند تحریم ها باید فشار آورد و نباید وضعیت به این شکل باشد و اگر منفعتی وجود دارد کار را ادامه دهند که به عقیده من منفعتی وجود ندارد.
رسایی در پایان گفت: با این روند آنها قطعا تحریم ها را علیه ما تشدید خواهند کرد و اگر ما فقط بایستیم و نگاه کنیم به ضرر ملت است. حال اگر آقای لاریجانی شما به عنوان عضو کمیته اطلاعی دارید بفرمایید.
پاسخ لاریجانی به رسایی: وزارت امور خارجه باید گزارش خود را ارائه دهد
رئیس مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه بسته شدن پرونده پی ام دی و قطعنامههایی همچون 1921 از جمله دستاورهای حاصل از اجرای برجام است گفت که وزارت خارجه باید گزارشی از موضوعات انجام شده در برجام به مجلس ارائه کند.
علی لاریجانی در پاسخ به تذکر شفاهی حمید رسایی نماینده تهران در مورد موضوع برجام و تشکیل نشدن جلسات هیات تعیین شده از سوی شورای عالی امنیت ملی برای نظارت بر اجرای برجام در گفت: جلسات هیات تشکیل شده است . من نمیدانم این گزارش را چه کسی به سمع شما رسانده است.
وی افزود: این نکتهای که شما گفتید مبنی بر این که مقام معظم رهبری فرمودند، مواد غنی شده پلکانی داده شود، فلسفهاش این نبود که شما گفتید بلکه برای این بود که ممکن است آنها مابهازای آن را ندهند و چون ممکن بود آنها کلک بزنند و اگر ما یک مرتبه همه مواد را بدهیم آنها مابهازا را ندهند بنابراین قرار شد در مقاطع مختلف بدهیم و خوشبختانه وقتی کار جلو رفت آنها قبل از این که ما مواد را بدهیم مواد اولیه طبیعی کیک زرد را دادند و ما بعد از 10 روز مواد غنی شده را دادیم.
لاریجانی ادامه داد: بر این اساس آنچه در قانون آمده به نحو اکمل انجام شده و خلافی صورت نگرفته است. رئیس مجلس شورای اسلامی در ادامه با بیان این که بنده موافق هستم وزارت خارجه گزارش تشریحی از موضوعات انجام شده ارائه دهد گفت: در این موضوع نیز همچون سایر امور نکات مثبت و منفی وجود دارد، پس نباید یک مرتبه همه را سیاه نشان دهیم. یکی از مسائلی که در این قضیه جمهوری اسلامی موفق به حل آن شد بستن پرونده پی ام دی بود که چیز کوچکی نیست.
وی ادامه داد: ممکن است پی ام دی یک لفظ باشد، اما یک پرونده بسیار پر مشکلی بود که به هر حال بسته و تمام شد و مسالهی کوچکی نبود.
لاریجانی همچنین گفت: مساله فروش نفت نیز انجام میشود؛ طبق آخرین گزارشی که روز گذشته دریافت کردم یک میلیون و 700 هزار بشکه نفت میفروشند که با میعانات گازی به دو میلیون و 300 هزار بشکه میرسد. این معلوم است که کاری صورت گرفته چون قبلا چنین موضوعی وجود نداشت.
وی افزود: پیش از این ما یک میلیون بشکه نفت می فروختیم که آنها میخواستند این میزان را ظرف 6 ماه به صفر برسانند، اما نه تنها فروش نفت به صفر نرسید بلکه به یک میلیون و 700 هزار بشکه رسید. این ذیقی که اکنون وجود دارد به دلیل آن است که از چاههای نفت در این مدت که تعطیل بوده استفاده نکردم و باید گاز تزریق کنند که انجام شود. از این رو باید به آنها فرصتی داده شود و امسال به حد نصاب ما در اوپک خواهد رسید.
رییس قوه مقننه بسته شدن قطعنامههای قبلی همچون 1921 را یک دستاورد خواند و گفت: این که شما میفرمایید بعضیها می خواهند به ما کلک بزنند و مشکلاتی را درست کنند درست است؛ یعنی باید حتما حواسها جمع باشد و در مقابل آنها عمل مقابله به مثل انجام شود.
لاریجانی تاکرد کرد: بنده در کل موافق نظر ایشان هستم که باید حتما وزارت خارجه گزارشی به مجلس دهد و در آن نکات مثبت را ارائه کرده و اگر نکات منفی وجود دارد اعلام کند تا بتوان در مقابل آن اقدامی انجام داد.
انتشار گزارش وزارت امور خارجه
بعد از این کش و قوسها بود که نهایتاً وزارت امور خارجه اولین گزارش سه ماهه اجرای برجام را روز یکشنبه بیست و هشت فرودین تقدیم مجلس شورای اسلامی کرد. متن کامل این گزارش در
اینجا قابل مشاهده است.
واکنشها به گزارش وزارت امور خارجه/ رسایی: این گزارش کپی متن برجام است
حجتالاسلام حمید رسایی نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی امروز دوشنبه (30 فروردین) در تذکری شفاهی در صحن علنی مجلس پیرو دو تذکر هفتههای قبل خود گفت: طبق مصوبه مجلس وزارت خارجه باید هر سه ماه یکبار گزارش روند اجرای برجام را به کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی و هر 6 ماه یکبار گزارش را به صحن ارائه دهد.
رسایی با تاکید براینکه مشروعیت اجرای برجام به مصوبه مجلس و شورای عالی امنیت ملی نبوده بلکه به امضای مقام معظم رهبری است، اظهار داشت: در نامه ایشان پس از تایید مشروط برجام تذکر داده شده است که محصول مذاکرات که در قالب برجام شکل گرفته است دچار نقاط ابهام و ضعفهای ساختاری و موارد متعددی است که در صورت فقدان مراقبت دقیق و لحظه به لحظه میتواند خسارتهای بزرگی برای حال و آینده کشور به بار آورد.
رسایی با اشاره به اینکه رهبری وضع موجود را خسارت محض خواندهاند، گفت: گزارش وزارت امور خارجه درباره برجام به مجلس باید ناظر و متناظر و متناسب با تذکرات و مطالبات ذکر شده در نامه رهبر معظم انقلاب و مصوبه مجلس باشد.
وی تصریح کرد: وزارت امورخارجه متن برجام را کپی کرده و به عنوان گزارش به مجلس ارائه داده است که ما باید این کارها را بکنیم و طرف مقابل نیز این کارها را بکند. نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی با یادآوری اینکه گزارش وزارت خارجه درباره برجام طرف مقابل را تبرئه و داخل را متهم کرده است گفت: این گزارش متناسب با نامه مقام معظم رهبری نیست.
وی در ادامه با استناد به نامه مقام معظم رهبری درباره برجام خاطرنشان کرد: رهبری در بند 9 این نامه فرمودند در موارد ابهام برجام تفسیر طرف مقابل قابل قبول نیست و مرجع متن مذاکرات است؛ وجود پیچیدگیها و ابهامها در متن برجام و نیز گمان نقض عهد و تخلفات و فریبکاری در طرف مقابل به ویژه آمریکا ایجاب میکند یک هیات قوی و آگاه و هوشمند برای رصد پیشرفت کارها و انجام تعهدات طرف مقابل و تحقق آنچه در بالا به آن تصریح شد ... یعنی رهبری میگویند این گزارش باید ناظر باشد به آنچه در بالا عنوان کردم در حالی که این گزارش اکنون هیچ چیزی ندارد.
وی از ضرورت بازگرداندن گزارش وزارت خارجه توسط مجلس سخن گفت و افزود: همه حرفهایی که آقای سیف و زنگنه دیروز زدند قبلا پیشبینی شده است و هم کسانی که دلسوزانه خون دل خوردند و هم نامه رهبری اینها را پیشبینی کرده بود.
رسایی گزارش وزارت خارجه درباره برجام به کمیسیون امنیت ملی را گزارشی کلی و بیفایده خواند و گفت: گزارش باید متناسب با 9 بند نامه رهبری تهیه شده و به مجلس ارائه شود. نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی از رئیس جلسه خواست که به کمیسیون امنیت ملی بگوید گزارش وزارت خارجه را بازگرداند و در اصلاح آن دقیقا بگوید متناسب با هر بند نامه رهبری که پیشرفتهایی صورت گرفته است.
پاسخ ابوترابی به تذکر رسایی: کمیسیون امنیت ملی در چارچوب مفاد نامه رهبری گزارش وزارت خارجه درباره برجام را بررسی کند
حجتالاسلام سیدمحمد حسن ابوترابی فرد نائب رئیس مجلس شورای اسلامی امروز دوشنبه 30 فروردین در صحن علنی مجلس در توضیح تذکر حجتالاسلام حمید رسایی نماینده مردم تهران که عنوان کرده بود؛ گزارش وزارت امور خارجه درباره اجرای برجام به کمیسیون امنیت ملی کلی بوده و متناسب با بندهای نامه مقام معظم رهبری نیست گفت: از کمیسیون امنیت ملی میخواهم با توجه به مفاد متنی که رهبری تبیین فرمودند و در چارچوب اجرای برجام را تائید کردند گزارش را بررسی کند و نظرشان را به وزارت خارجه ابلاغ کنند. وی ادامه داد: ضمنا هیاتی هم که در هیات عالی شورای عالی امنیت ملی انتخاب شده باید به وظایف خود دقیقا در چارچوب تعریف شده از سوی رهبری عمل کنند.
جوکار نماینده مردم یزد: گزارش وزارت امورخارجه با اظهارات ظریف و سیف مغایرت دارد
محمدصالح جوکار در خصوص بررسی گزارش وزارت خارجه از اجرای برجام به مجلس در کمیسیون امنیت ملی گفت: احتمالاً بعد از تعطیلات مجلس این گزارش در کمیسیون بررسی خواهد شد زیرا به دلیل لایحه بودجه، جلسات کمیسیون تشکیل نمی شود.
نماینده مردم یزد گفت: بخش هایی از گزارش وزارت خارجه به خصوص در مورد سوئیفت مغایر با اظهارات آقای ظریف و آقای سیف رئیس کل بانک مرکزی است.
وی با بیان اینکه این گزارش همان چیزهایی است که آقای عراقچی در رسانه ملی توضیح داد، گفت: در واقع گزارش وزارت خارجه آن چیزی است که روی کاغذ توافق شده است و اتفاقاتی که در عمل در روند اجرای برجام افتاده است، توضیح داده نشده است.
وی تصریح کرد: این گزارش توضیح داده که جمهوری اسلامی به تعهدات خود به صورت کامل عمل کرده است اما توضیح نداده است که در عمل، طرف مقابل به تعهدات خود عمل کرده است یا خیر؟ به گزارش مهر، وزارت خارجه طبق قانون مصوب مجلس شورای اسلامی باید هر سه ماه یکبار گزارشی از روند اجرای برجام به کمیسیون امنیت ملی مجلس ارائه دهد و مجلس نیز هر ۶ ماه یکبار گزارشی در این خصوص در صحن علنی مجلس قرائت کند.